Informatiebeveiliging

Op het gebied van informatiebeveiliging en security zijn er een aantal certificaten te behalen waaronder Certified Information Systems Security Professional (CISSP) en Certified Information Security Manager (CISM) wat zo een beetje de tegenhanger is van CISSP.

Een ander certificaat op het gebied van security is Certified Ethical Hacker (CEH).

Bovengenoemde certificaten worden tegenwoordig veel gevraagd. Waar het MCSE certificaat veel gevraagd wordt voor het engineren van Windows omgeving wordt steeds vaker het CISSP certificaat gevraagd wat een beetje een analogie MCSE certificaat voor informatiebeveiliging is.

Daarnaast heeft Cisco ook certificaat trajecten speciaal gericht op security, deze zijn; CCNA Security, CCNP Security en CCIE Security. Bij deze certificaten ligt de nadruk meer op het beveiligen van het datacenter/netwerk in zijn geheel en de connectie naar buiten via een firewall waaronder de PIX en ASA.

Andere belangrijke spelers op het gebied van Firewall oplossingen zijn Check Point welke ik veel ben tegengekomen bij datacenters van Ziekenhuizen. Veel ASA’s worden tegenwoordig vervangen door Check Point Firewall oplossingen of een firewall oplossing van Fortinet of Juniper Networks. Cisco was met zijn ASA oplossing (nog wel steeds veel oudere ASA’s) dominant aanwezig, maar lijkt nu deze dominante rol te verliezen als het gaat om Enterprise Firewall oplossing. Volgens Gartner zijn de volgende leveranciers de Leaders op het gebied van Enterprise Firewall oplossingen: Check Point Software Technologies, Palo Alto Networks en Fortinet. Cisco wordt nog wel steeds gezien als Challender.